De loyaliteit van kinderen

06 mrt De loyaliteit van kinderen

Als ouders gaan scheiden, komen er allerlei nare emoties naar boven bij kinderen. Ze voelen zich vaak schuldig, of dat zij de oorzaak zijn van de scheiding. Ze zijn meestal erg verdrietig, omdat ze beseffen, dat ze altijd de andere ouder zullen moeten gaan missen.

 

Ze zijn vaak boos en opstandig, omdat zij bij deze keuze niets te vertellen hebben en voelen ze zich machteloos bij dit besluit. Ze zijn ook vaak bang, bang om de andere ouder ook nog eens te verliezen. Wie blijft er dan nog over?

 

Het hele belangrijke gevoel tijdens en na een schieding is het loyaliteitsgevoel naar beide ouders toe. Daarom kunnen en mogen kinderen nooit kiezen. Niet voor papa, niet voor mama. Ze kunnen wel gehoord worden. Luisteren naar wat zij willen, waar zij behoefte aan hebben. Dat kan het beste gebeuren door een onpartijdig iemand, want kinderen zullen niet gemakkelijk open zijn tegen hun ouders, bang om hen te kwetsen.

 

Tijdens een workshop van Else Marie  van de Erenbeemt hoorde ik haar zeggen: “Kinderen zijn naar hun ouders loyaler dan ouders naar hun kinderen.”Dit is wetenschappelijk vastgesteld. Ongelooflijk he? Heel veel ouders kunnen en willen dit niet geloven, omdat ze denken alles te doen in het belang van hun kinderen.

 

Daarom zullen we kinderen in een scheidingssituatie weerbaarder moeten maken, zodat ze echt durven te zeggen wat te willen. Beter of meer kunnen de ouders hen niet mee gegeven op weg naar volwassenheid.